måndag 11 juli 2011

Fem bra...

... samarbeten som Dave Grohl varit en del utav. Dave Grohl är en av världens mest produktiva artister och samarbeten har varit otaliga. Inte nog med att han förstås var ett av hörnen i triangeln som var Nirvana han har även tagit världen med storm med sitt eget band Foo Fighters.

Men inget av dessa band här. Här ska jag lista fem andra samarbeten featuring Mr. Grohl.

1. Efter att spelat några år med Foo Fighters där Dave var en diktator i hur trummorna skulle låta i alla låtar, vilket kommer fram i dokumentären om bandet som jag länkat till tidigare, satte sig Dave själv på pallen i bandet Queens of the Stone Age. Resultatet blev att QSA breakade stort och blev spelade överallt. Där ser man vad en tajt innovativ trummis kan göra.
2. Tenacious D - Tribute. Dave Grohl och Jack Black verkar vara buddies. Och en buddie ställer upp. Därför fick denna ganska triviala grupp en av världens mest eftertraktade rocktrummisar till sitt band. Inte nog med det, Dave spelade även en röd djävul i videon till denna låt. Men här är det live. 




3.Probot - Shake Your Blood Vad jag läste om detta band i tidningen Close Up var att Dave Grohl hade massa demos liggandes som inte passade Foo Fighters.  Han ringde runt och fick ihop lite "gästartister" till projektet (snarare än bandet) Probot. Detta samarbete med Lemmy tycker jag själv var det bästa. Enligt wikipedia skrev Lemmy texten och spelade bas på denna och Grohl gjorde resten.
Angående videon säger Lemmy såhär: "just like a tour in the '60s, when things were a lot more fun.



4. Foo Fighters - Everlong Okay, okay. Jag skulle inte ta upp Foo Fighters, men det här är inte bandet egentligen. Det här är samarbetet med den mästerlige musikvideoregissören Michel Gondry. Länge körde multitalangen Dave Grohl sitt eget race och regisserade musikvideon till t.ex. låten Monkey Wrench med gott resultat. Men här lät han någon annan ta regirollen och resultatet blev en av musikvideohistoriens bästa videos. Jag skojar inte. Se och njut!



5. Som jag tagit upp i tidigare bloggar har Rocken som rebellisk yttring ett inneboende problem. Här spelar Dave Grohl superklassikern London Calling av the Clash tillsammans med bl.a. Bruce Springsteen. Grohl har blivit accepterad, och får spela med de stora, eller till och med så att de stora bjuder med Grohl för att själva bli populära - eller så är de bara hyvens musiker allihopa med inbördes beundran och respekt och som gillar att spela ihop. Hur som, här är det inte längre rebelliskt och punktigt, det är gubbigt och fåfängt: men ändå ganska bra.



Inga kommentarer: