torsdag 30 juni 2011

Jag och initialer

Sommaren 2004 lånade jag tre fantasyböcker. Ja, inte bara tre, flera stycken, över sommaren. Jag läste och kom inte riktigt in i en av bokserierna som jag lånade. Sommaren 2005 lånade jag tre nya böcker i en fantasyserie. Det klingade igenkännande - det var som att jag visste precis vad som skulle komma, inte undra på det var de böcker jag lånade året innan.

Idag tittade jag på första avsnittet i en ny fantasyserie som produceras av HBO.
Något kändes väldigt väldigt bekant.
Det var samma serie igen.  Om inte förr, så i alla fall nu har jag lagt författaren på minnet:  George R.R. Martin och böckerna heter förstås  A Game of Thrones.

Men jag är liksom lite mitt i mellan. Jag är inget stort fan och jag är heller inte helt ointresserad. Som sagt, jag la inte ens böckerna på minnet när jag läste dem första gången. Men nu när jag ser serien är det som att jag vet precis vad som kommer hända.

Det är tråkigt. Speciellt eftersom ploten är ganska bra. Men gestaltningen, genomförandet i serien är utomordentligt bra så jag klarar nog av att uppleva storyn igen. Sen har jag nog släppt många detaljer.

Initialerna då?   George R.R. Martin borde nog, men säkert är det aldrig, ha sneglat en hel del på J.R.R Tolkien vad gäller att sätta initialerna på bokomslaget. Det var ju bra att han var en kompetent författare och med det fick initialerna stå för sig själva och inte som en påminnelse om den bättre föregångaren. Själv funderar jag på att använda mitt mellannamn om det blir aktuellt att ge ut boken jag arbetar på:  Henrik S. Westberg - det klingar snyggt.

Ser nästan ut som George själv där till vänster. 
Produktionsvärdena i Game of Thrones är höga, men glasögonen sticker ut något. ;) 

tisdag 28 juni 2011

Foo Fighters dokumentär

I denna dokumentär får vi följa Foo Fighters, ifrån den dagen Nirvana tog slut och Dave Grohl spelade in sina låtar på en kassett, till den senaste plattan. Väldigt bra dokumentär som tar upp alla ups and downs  utan att grotta ner sig för mycket (läs: some kind of monster). Se medan den finns uppe på tv6play.se (klick klick)




Medier i medier (rolig cartoon)

Medier i medier är ett begrepp som används inom medievetenskapen: det kan vara en målning i en film, eller ett radioprogram på en skiva, eller som i det här fallet en tecknad film i ett tv-spel.

Spelet i fråga heter Heavy Rain och det spelade jag för några månader sen. Ett fantastiskt nydanande spel på många sätt, det talas om upp till 14 olika slut bl.a.

Sen var det hypat för sin fantastiska grafik, som i alla fall när det utannonserades var väldigt spektakulär.
En av scenerna är jag i rollen som den nyskilde fadern ifrån ett förhållande som inte höll när den ene sonen förolyckades. Fadern som mist kärnfamiljen och designvillan och flyttat till ett skyffe har nu sin andre son på, får jag förmoda, veckoslutet. Jag ger sonen en pizza och han äter. Jag sitter där, apataisk. Grabben äter upp och frågar om han får fortsätta kolla på tv. Javisst.

Och i all denna gripande misär tittar grabben på ett tecknat program på teven. I tv-spelet tittar jag på tv.

Det är bra. Och jag kan inte slita mig, jag (inte karaktären utan jag själv) skrattar åt cartoonen.  Den heter Pyrats. Samlings-bluray ja, tack!

måndag 27 juni 2011

Brian Eno och det musikaliska arvet


Vad önskar sig en integritetskänslig grupp som Coldplay av gamlingen Eno? Vi kan väl kalla det enovisionen. - Mikael Strömberg AB
 Jag blev smittad av denna enovision redan i tonåren. Först nu kom jag att tänka på det.
Music for Airports. Det är ett album som jag aldrig lyssnat på. Men jag vet vad det är. Det är en skiva, en av de första med ambient musik.

Jag var väldigt inne på elektronisk musik i min ungdom (och intresset har hållit i sig). Det var datorns fel. Vart influenserna kom ifrån vet jag inte. De fanns där och sökte sig till oss som metallsågspån till en magnet. Sedan är det ohjälpligt svårt att bli av med alla spår.

Som det här med Concrete music. Vilken 14-åring läser in sig på Musique concréte bara för att den samplar ljud och mixar i ljudinspelaren i Windows 3.11? Jag gjorde det.

Aphex Twin, Aphex Twin, Aphex...
Det var Tobbes dator. Själv hade jag ingen. Tobbe var mer idog än mig när det gällde att gräva i den elektroniska musikmyllan. Han köpte Music for airports, han och Mårten lyssnade på Aphex Twin. För mig var det bara att hänga på.

Idag vet jag vad Ambient musik är, vad Music for Airports är och hur Aphex Twin vältrar sig fram genom högtalaren.

Det är ett arv som jag länge förnekade. Den konstfulla, ibland abstrakta och i många fall konstiga "musiken" som jag alltid fascinerats av. Under början av 00-talet var det den minimalistiska och råa rocken och bluesen som var "min" genre. Jag var en av många som gick i White Stripes fotspår. Men intresset kom ifrån Led Zeppelin. Det var riktiga instrument, riktiga låtar, riktiga känslor. Inget konstnärligt skit.

Nu börjar jag hitta tillbaka till mitt musikproducerande. Då är en artikel som Mikael Strömbergs i Aftonbladet en bra påminnelse om den musik som fanns i mina tonår. Nu ska jag lyssna på Brian Enos Music for Airports. Bättre sent än aldrig.

söndag 26 juni 2011

Fem bra...

...komedier. Detta är en början på en serie av blogginlägg som kommer tipsa om Fem bra... denna gång blir det komedier.
Visst händer det att man funderar, nu vill jag ha en lättsam och rolig film. Men det är tomt. Det slutar med att man tar någon man redan sett. Här kommer mina tips.



1. Due Date (2010) 
Robert Downey Jr. har seglat upp och blivit min favoritskådis på senaste tiden. Här teamar han upp med den nya komedistjärnan Zach Galifianakis (smaka på den du) i en skön roadmovie. The odd couple, helan och halvan, antihjältar. Ja, receptet är gammalt - men varför ändra ett vinnande koncept.
En rolig film med hjärtat på rätta stället. Helt klart sevärd på grund av alla otänkbara och överraskande moment.












2. .. och så kom Polly (Along came Polly) (2004)
Här kanske många ifrågasätter mitt val. Men den här filmen har en skön känsla. Massa härliga scener med roliga repliker som liksom grundar för en komedi som har "det där". Vad det där nu är. Jag hade alltid svårt för Ben Stiller men jag såg filmen för jag var ett Vänner-fan på den tiden. Och Jennifer Aniston gör som vanligt en kompetent roll, om inte så lysande. Men sen finns alla sköna biroller. Inte minst en av birollerna, den franskbrytande mannen på stranden som är spelad av Hank Azaria, som är mest (o)känd som röstskådespelare i tv-serien Simpsons. 'appy as a 'ippo!









3. Tropic Thunder (2008)
Tropic Thunder. Den gick under min radar bra länge. Läste något om att den fick kritik för att den gjorde narr av utvecklingsstörda. Det kanske den gör. Men den gör också narr av hollywoodskådisar, kokainmissbruk, djungelkrigsfilmer, regissörer, kokainhandlande asiater, helikoptrar, biografier och inte minst viljan att vi alltid vill bli bekräftade...  Fantastiska rollprestationer genom hela filmen. Jag fullkomligt älskar den här filmen och har nog sett den fem gånger.













4. Something´s Gotta Give (2003)
Kastet är ganska långt ifrån wacky-filmen Tropic Thunder. Men jag gillar att variera mig. Den här gestaltar ett äldre kärlekspar. Vissa kanske har någon slags inbyggd åldersnoja men vad man får istället för slät hud är fantastiskt karismatiska skådespelare! Otroligt bra scener. Mycket är att tacka regissören Nancy Meyers för. Hon kan det här med romantiska komedier - helt klart! En riktigt feelgood movie.













5. Radio Days (1987) 
Woody Allen ser här tillbaka på ungdomens glada radiodagar. Denna komedi är rolig och annorlunda. Bra annorlunda. Det var längesen jag såg den nu, men jag minns den med glädje. Den har en underfundighet som man sällan hittar i filmer, oftare i böcker. Det är ett tilltal och sköna små scener som fascinerar och roar.

Ja, det var fem filmer. Fem av flera tusen filmer som alla kunde tipsats om. Om det hade varit en annan dag kanske jag tagit fem andra filmer. Men nu blev det dessa.  Fem bra...  återkommer. Mycket nöje önskas!

lördag 25 juni 2011

Ny film med mupparna

Inledningen visar att de kör samma koncept som Blues Brothers. De ska göra en comeback och få ihop gruppen igen. Resten är en ganska lam och dåligt klippt trailer.


Men bilscenen räddar allt. Ja, jag kommer nog se den ändå.

fredag 24 juni 2011

Fem filmer midsommar

1. Den tyska bilden av svenskens midsommar
2. Den äldre bilden av midsommar
3. Svenskars vanligaste förhållning till midsommar på sommaren


4. Vad snacket kring midsommar mest handlar om nr 2.

5. Vad midsommar egentligen handlar om nr 1:

In my fire...

Någonstans där i begynnelsen av denna blogg skrev jag ett inlägg om Rolling Stones, Brian Jones och framförallt instrumentet marimba.

Ett annat band som fullkomligt överrumplade mig när de kom någon gång i mitten av 00-talet var Arcade Fire.
Det är wall-of-sound för 2000-talet. Det är pop med romantiska tongångar, det är dissharmoni, harmoni, gälla röster, gälla stråkar och en glockenspiel - metallvarianten av xylofonen och den något ljusare varianten av marimban.  Arcade Fire har tydligen läst på hemläxan. Och vad deras sound beträffar så verkar en kvinna eller man aldrig vara en man eller kvinna för mycket.


Här framför de två av sina mest magiska låtar. Bara att hänga med. Men lyssna gärna på någon källa med högre ljudkvalitét (hittade det inte tyvärr.)  Förövrigt är Jools Hollands Later det bästa livemusikprogrammet jag någonsin sett.

Här länkar jag även till den första låten med bandet som jag förälskades i. Wake Up.  Jo, nog vaknade jag upp alltid, 2005. Vilket år. Och mycket tack vare detta band.
Här med David Bowie. http://www.youtube.com/watch?v=z6c9Ejfu-iU&NR=1

onsdag 22 juni 2011

Homeboy (yeah boy prt 2)

Bröderna Blues. De är spelat coola, vilket syns, vilket gör det coolt på riktigt.
Ja, här om dagen visade jag ett radarpar Chuck D. och Flavor Flav i Public Enemy. Säga vad man vill men Flavor Flav har sin image, genom att vara "fjantig" blir han någonstans cool.

Några som gick åt andra hållet (i allt) är nog mitt favorit radarpar. John Belushi och Dan Akroyd i deras alteregon Jake och Elwood, eller mer kända som Blues Brothers. Där kan vi snacka om att spela cool tills det blir cool på riktigt. 

Det började som en sketch på SNL (Saturday Night Live) och slutade som en film. En fantastisk musikal. Den bortses ofta när man talar om musikaler. Kanske för att den faktiskt har rock, pop och soulhistoriens största med i filmen. De gör sina kameos med bravur. Ibland kanske skådespeleriet skevar men musiknumren sätter de som ett smäck!

Det är denna skevhet som jag finner i många filmer ifrån 80-talet. Det är en skön känsla. Känslan av att allt inte är slipat, att de får göra lite småfel. Jag tycker den känslan finns i alltifrån Star Wars (de första tre filmerna då), Indiana Jonesfilmerna (de tidiga), Goonies (Dödskallegänget), och till och med i den mer seriösa Hajen finns det någon slags distans som gör den avslappnad och inte så seriös i alla scener. Det är en känsla jag har, den kanske är väldigt personlig.

Så har vi då Blues Brothers. Men en scen som verkligen visar den här sköna lekfullheten som 80-talet bjöd på är en annan film med Dan Akroyd. Det är en film som var Eddie Murphys genombrottsroll. Den heter "Trading Places" - och först här om dagen förstod jag dubbelheten i namnet: både handels platser och att byta plats (som är det första man tänker på). Genialiskt!

Murphy har hamnat i häktet. Och här stöter han på radarparet nummer två genom filmhistorien. Männen i häktet som sitter på bänken. Mr Ifrågasätta och Mr. Yeah.  Enjoy! (ca. 54s in)

tisdag 21 juni 2011

En dag...

... kommer jag starta en sådan här.

Eller kanske få en.

söndag 19 juni 2011

Enorm vattenstråle ifrån stjärna



Var bara tvungen att posta den här artikeln ifrån Aftonbladet.

Jag citerar:
Stjärna som sprutar vatten.
Här är stjärnan som fungerar som en gigantisk vattenkanon.
Varje sekund skickar den ut hundra miljoner gånger mer vatten än vad som finns i hela Amazonfloden.
 Ja, det är väl en fin liknelse. Något att relatera till. Och ändå helt omöjligt att förstå.
 Men det som fascinerar mig mest är hur lite vi vet. Vem kunde ens fantisera om en enorm stjärna som sprutar vatten ifrån sina poler? I den bästa scifi-rulle hade det skrattats åt. Naturen - för ja, det är väl naturen även om det är i rymden - kommer alltid överträffa dikten.

Vi har naturen som spegel mot vår egen föreställningsvärld. Men först måste den passa in.
Nu kommer den enorma vattenstrålen kunna vara med i nästa hollywoodfilm. Nu vet vi att det finns.

Hur vet de då att det är vatten?Det vill inte aftonbladet gå in på, de kanske är rädd att vi läsare ska lära oss något.
En snabb slagning på google och jag hittade Huffington Post:

According to PopSci, the telescope picked up the light signature of both hydrogen and oxygen which are coming together as liquid water before vaporizing near the massive jets of gas that spew from the the star's poles.
 Se där. Lite mer informativt. Och de fortsätter.

It's not until the water vapor is far from the star that it returns to a liquid state. At that point the water is moving at about 124,000 miles per hour, writes National Geographic.
Aha. Så om man vill ha denna stjärna som dusch, då gäller det att ha munstycket en bra bit upp då.


Källa AB.

Källa HPost.

En droppe i havet

Vilken tur, tänker jag, att jag i första hand skriver bloggen för min egen skull.

Jag testar bloglovin...

Följ min blogg med Bloglovin

Varför Fook?

Lunkwill, Fook som jag aldrig föreställt  dem.
Den nya headern förklarar nog en hel del.
Utdraget är ifrån min tonårs favoritbok Liftarens guide till galaxen. Det handlar om den mest intelligenta rasen i universum som tröttnade på att alltid tala om livets mening, så de byggde en enorm superdator vid namn Deep Thought (djupa tanken). Programmerarna till denna best till dator var då Lunkwill och Fook.  




Jag har alltid gillat bikaraktärer. De får aldrig stå i rampljuset och de gör sitt bästa för att få huvudkaraktären i sin bästa dager.  Bi-karaktärernas bikaraktär är då denna Fook. Ja, han är så bi-karaktärig att han inte ens får vara själv. Han har Lunkwill med sig också. Jag har dock aldrig gillat Lunkwill, han tar för mycket plats, jag vet nog att det är Fook som är hjärnan, egentligen.

Douglas Adams, dog på tok för tidigt.
Liftarens guide till galaxen skrev av en av mina stora idoler: Douglas Adams. Från början var det en radiopjäs. Sen blev det böcker och sedan radiopjäs och datorspel och film och film igen.
Douglas Adams var en stor humanist. Det största en humanist kan göra är att vara ödmjuk och det finns nog inget ödmjukare än att säga att möjligen eventuellt är vi inte universums centrum, kanske är vi inte alltings center och kanske finns det varelser som är intelligentare än oss.

Vet vi ens vad intelligens är? Är intelligens att uppfinna digitalur och springa omkring på jorden och arbeta tills man dör?  Eller är det kanske något annat, är det att vara i harmoni med sitt element, som delfinerna, och bara plaska omkring och ha roligt?

En vision av Deep Thought.
Precis som Deep Thought ger Douglas egentligen inga svar på det. Deep Thought kommer fram till att svaret är 42. Men vad de superintelligenta väsen som skapat superdatorn missat är att ställa den rätta frågan. Vilken är frågan? För att ta reda på frågan bygger de en ännu större dator som ska räkna ut det under miljontals år. Denna dator kallar de för: Jorden.

Jorden är stor som en planet, och misstas också för en av dess invånare. Inte minst av människorna som är planetens tredje mest intelligenta varlelser, efter de nämnda delfinerna och de som byggt Jorden och har formen av möss.

Jag har haft Fook som smeknamn på internet sedan slutet av 90-talet. Det var först i förrgår som jag googlade namnet. Och vad kommer upp, inte Liftarens Guide till galaxen, som jag trodde. Utan det här.

1. på listan på "Urban dictionary"

A variation of the word "Fuck", favoured primarily by male First Nations people living in large urban centres in central and western Canada. Often, the word is paired with a limp 'raising of both arms' in a helpless manner, so as to further demonstrate the mild frustration of the speaker.
Och nummer 2-6 är varianter av detta.

Men nummer 7 verkar vara relativt ny och jag vet inte om den någonsin kommer slå igenom?


Communicating with someone via facebook.
I went to Megan's facebook page and totally fooked her.

Fook me later and tell me where the party is!
källa. 

Men det är alltså det här jag menar när jag använder mig av Fook.

So long and thanks for all the fish!

lördag 18 juni 2011

Yeah boy!

Jag postade ju en riktig homeboy för några dagar sedan (grabben med alla Gameboyprylar). Det fick mig att tänka på "boy". Det var ju ett skällsord som en vit överklass använde som tillmäle för slavar, och används än idag i rasistiska sammanhang.
Protestanter påminner om att de är män, och människor. 1969.
Det är ofta man inte sätter saker i perspektiv. Bara tjugo år senare släpper rapduon Public Enemy sin låt Fight the Power, 1989. Politiskt medvetna och modiga. Det är nu 21 år sedan deras video gjordes.
I denna video påminner de om kampen för lika rättigheter och sitt arv.
Chuck D och den karismatiske(?) Flava Flaw struttade omkring och uppmanade till att bekämpa makten.
Samme Flavor Flav figurerade i en omåttligt populär sampling där han med förställd röst skriker "Yeah Boooy" och jag tror alla har hört den.



Då, 1996, när jag höll på med musik med musikprogrammet Fast Tracker II på modscenen hade jag ingen aning om de politiska dimensionerna i detta "boy".  Undrar om Gumpei Yokoi hade det när han döpte sin bärbara spelmaskin till Gameboy, eller om han, som jag, bara tyckte det var något coolt då, 1989.

Gumpei Yokoi - legendarisk hård och mjukvaru utvecklare hos Nintendo med Metroid och Gameboy på sitt samvete. Han dog i en bilolycka 1997.

torsdag 16 juni 2011

Om jag bara hade den där...

Jag gillar tv-spel. Jag är trettioett år gammal och jag spelar tv-spel. Idag är det inte så ovanligt.  1987 skulle det vara konstigt att vara trettioett och ha tv-spel som intresse. Då var jag 7 år. Då spelade jag också tv-spel.
Zelda hette spelet. Fick mitt Nintendo i födelsedagspresent och hade dåligt samvete för jag tyckte underjordsbanorna i Zelda var så hemska, som sexåring då, att jag inte vågade spela själv. Men det kunde jag inte säga till mamma och pappa. "Är det roligt, nudå?" frågade de, och jag svarade att "Ja, det är jätteroligt!" Sen stängde jag av tills någon kompis kom över eller så hittade jag på ursäkter. Som att det var soligt ute, att det var ett tråkigt spel (och ibland kanske spelet också var tråkigt.) eller att det saknades en knapp på kontrollen. Det var alltid något som kunde bli bättre.

Redan där borde jag lärt mig att vad jag mest tycker om inom tv-spel är "hype." Det är roligare att drömma om nästa spel.   Det är roligare att tänka på vad man ännu inte har än att faktiskt ha det. Konstigt nog. Detta medföljer att det faktiskt är - hundraprocent sanning - roligare att spela hos andra. Du är inte tyngd av ägandet, du kan slappna av och bara ha roligt utan att tänka på konsekvenser eller kostnader.
Vad är då bättre än att följa ett företag som Nintendo. Vart femte år ungefär, släpper de en ny hårdvara. Med massor av "hype". Massor av drömmar om framtida spelmöjligheter. Kommer jag att ha lärt mig denna gång att jag inte behöver äga? Att det är roligare att spela hos kompisar?  Troligen inte.

Nintendo och alla tv-spelsföretag vet det här. Det handlar om att veta vad man haft, och jämföra det med vad som komma skall. En sak jag definitivt lärt mig är att jag inte tycker tv-spel är kul i bärbart format. Ändå kände jag lite lite kittlingar av Nintendos nya 3DS. Deras bärbara konsol med 3d-skärm och massa annat mumbojumbo. Men då är det bara att titta på den här bilden ... 
Åh, det är inte lätt att vara rik inte, jobbigt med massa spel. Vad ska vi göra åt det? Vi köper en till pryl.


Och komma ihåg att gräset inte är grönare. Det är bara säljsnack. Det kommer alltid finnas en nästa maskin. Någon liten detalj som gör spelandet lite lite roligare (som en väska).En "hype" och ett löfte om att nu, gör vi din upplevelse ännu bättre. Tills du tröttnar och går ut i solen.

onsdag 15 juni 2011

Never be nöjd.

Jag ska inte gnälla. Jag har både en Ps3 och en liten hemstudio för musikinspelning. Jag ska absolut inte klaga - egentligen.
Men nu är det såhär att jag har väldigt många andra sysslor som tar min tid. Jag har inte tid med att spela varje kväll eller åka till min lilla hemstudio. (som jag har inackorderad hos mina föräldrar för där finns det plats och tystnad) Men ibland händer det.

Jag lånar spel till min Ps3 på stadsbiblioteket. Det är fantastiskt! Det kostar mig inget och det ger den där lilla extra kicken att klara av spelet på den vecka som lånetiden är. 
Vad möts jag av när jag sätter igång mitt tv-spel.  "Du måste uppgradera." Är det inte hårdvaran så är det spelet. Är det inte spelet så är det hårdvaran. Jag måste uppgradera till senaste versionen av spelet för att ens få starta det. Okej, jag kan köpa att det är bra att de kan skicka ut små buggfixar eller extragrejer som de inte han med eller upptäcker efter lansering. Men detta tvång? Till saken hör att jag har något fel på min router vilket medför att jag får vänta flera timmar på en enkel liten uppgradering. Men eftersom det är så sällan jag spelar tänker jag alltid att jag kan vänta, för denna gång.
Piano version 4.0.7, men i nästa version då blir den lite bättre, säkrare...



Som tur är så har jag min hemmastudio. Det är min gamla bärbara dator som nu får tjäna som en dedikerad ljuddator. Jag rensade ut allt, installerade om och allt fungerar klockrent.  Fördelen med att ha en dedikerad dator är att den står där: alltid redo. Jag slår igång den.

Och vad sker. "Den uppdaterar" , "1/3 uppdateringar klara" står det. Och jag får vänta. Och när jag startat datorn helt då skriker antivirusprogrammet "Uppdatera mig!".

Jag minns en tid då jag satte i tv-spelet och spelade efter två sekunder, där jag satte igång bandspelaren och spelade in när rec-knappen var nedtryckt.  Det var tider det. Långt innan denna hets att allt alltid ska ha det senaste. Hela tiden.

tisdag 14 juni 2011

Michael gör en moonwalk i sin grav?

Året är nog 1991. Vi måste titta lite närmare på vad folk hade i bagaget detta år.
Först och främst var Jim Henson specialeffekternas kung (ungefär som att alla gillar Sagan om Ringen, fast man ser att det inte riktigt håller här och där.) Jim Henson, skaparen av mupparna, hade gjort två filmer tillsammans med Star Wars-pappan George Lucas som producent.
Regisserad av Yoda, vad kan gå fel.
1982  hade Jim Henson och Frank Oz regisserat The Dark Crystal tillsammans. (Samme Oz gör rösten till Yoda). Den blev en kritiker och publiksuccé. Fyra år senare, 1986 gör Henson ensam en film som heter Labyrinth. Den gick inte riktigt hem, även om den har något av en kultstatus idag. Hur kan en David Bowie som elak trollkarl inte bli kult?

Dessa båda filmer, och kultsagoserien Jim Henson's The Storyteller sågs som höjden av verklighetsflykt (även om du fick göra mycket av jobbet själv.) Jim Henson dog 1991. Samma år kom Terminator 2 med häpnadsväckande datoreffekter. 1993 kom Steven Spielbergs Jurassic Park och även om den använde en hel del dockor i sig, till närbilder, så såg nog de flesta att det där med digitala datoreffekter var framtiden.

Men 1991 när denna reklam (som jag ska visa) kom, då var dockor "tha shit". Och musiken då? På listorna fanns Vanilla Ice och här i Sverige var det coolaste Dr Alban. En gigant hade även gjort "comeback" och det var Michael Jackson som med sina mångmiljonvideos med specialeffekter (morpheffekten i Black and White-videon utvecklades först till filmen Willow producerad av George Lucas, av företaget ILM 1986) och gruppdanser. Gruppdansernas konung Michael.

Så det är lätt att med detta i bagaget se hur Nintendo tänkte. De tänkte "coola dockor", de tänkte "gruppdans som Michael Jackson" , "vanilla ice" ja, allt det där är vad kidzen vill ha. Varsågoda. The Legend of Zelda


Jag tycker faktiskt låten svänger. Deru-deru! Deru-deru!

måndag 13 juni 2011

Super 8

En kortis. En film som gått under radarn för mig, men nu börjar jag se fram emot den.
Steven Spielberg, J.J Abraams - Super 8.
Lite Goonies möter War of the worlds? Oavsett så är det sånt där skönt hollywoodhantverksfoto som gör filmen sevärd oavsett om filmen är bra eller inte.

söndag 12 juni 2011

Pausfågel

Det här kallas att producera inlägg - eller hur han nu formulerade sig. Men jag gillar den här fågeln som jag snart ska komma till. 

Vi, jag och Johan, kom in på tecknat, cartoon, och gamla filmer efter att han länkade till den underbart skönsjungande Tweety bird - "Singin in the Bathtub" Vi började kolla gamla klipp och det uppenbarade sig en ganska slående sak.
Idag tre aktörer i folkmun som blandas ihop titt som tätt: Pixar/Disney, Dreamworks och Blu sky studios/20th century fox. Alla kör sina datoranimerade filmer med roliga karaktärer. Man kan nästan säga att de plagierar varandra i fantastiska korsbefruktningar. (Även om jag personligen anser Pixar som företrädare i branschen.) Men inget nytt under solen.



På 30-talet: Silly Symphonies, Merry Melodies, Happy Harmonies, var tecknade kortfilmer med roliga figurer... Tyckte namnen var lite roliga såhär när man ser dem i rad. Och varför inte? Om ett koncept fungerar, varför ändra något. Kör på, rakt av bara!


Ja, okej denna blogpost kanske var något som jag hittade längst bak i skafferiet. Men nu kommer pausfågeln. Tweety Bird - Singin in the Bathtub  Men jag låtar Johan få sista ordet

"Om den inte får dig att dra på mungiporna så är du en riktig sursippa."

Jag är ingen sursippa i alla fall!

lördag 11 juni 2011

Art by mistakes that someone takes a picture of...

Den virtuella världen är inte rund som jorden, den är platt och tar tvärt slut. Denne fotograf tar bilder på dessa miljöer där spelen tar oanade former.

Dessa så kallade buggar kan ge nya perspektiv på tillvaron.


Detta är en bugg ifrån spelet Mafia 2. Nästa bild likaså. 
 
Vi pratade om det, jag och Johan. Jag spelade nämnda Mafia 2 och en karaktär som stod vid en öppen spis inne i ett hus, med armen lite ledigt lutad mot spiselkransen plötsligt stod i samma position ute på gatan.  "Det borde man alltid ta bilder på" sa Johan. Som av en slump stötte jag på denna sida idag.  För fler bilder besök fotografens blogg.

fredag 10 juni 2011

Rötter

Kommer ni ihåg Napster? Gör ni det så är ni antagligen över tjugofem och under trettiofem i ålder, idag.
Piratflaggan anno 2000
Napster, för er som inte kommer ihåg eller behöver en påminnelse, var "piratebay för år 2000". Det var det första programmet för att dela med sig av sina mp3-filer som du hade på hårddisken.  För mig kommer Napster vara förknippat med två saker, en vit Volvo och ett rockband.För någon på sony/BMG kanske det kommer vara första spiken i kistan för musikindustrin.

Jag ska tala lite om den där spiken. Jag har aldrig köpt så många skivor som under den här perioden då Napster och efterföljarna DC++ och kazaa var populära. När Napster var som störst använde jag det tillsammans med sidan Dagensskiva.com och forskade i mina musikaliska rötter. Och jag har aldrig köpt så många skivor som då. Jag slog upp band och köpte skivan om en låt jag hittat på Napster var okej. Jag slog på "bob hund" och tänkte att det måste finnas ett band som är som dem.  "Bob hund har inspirerats av Nirvana, Pere Ubu och Pixies." Jag visste redan om Nirvana. Jag hittade inget på Napster med Pere Ubu.

Jag laddade ner en låt med Pixies och insåg att.... Det inte alls lät som bob hund.(som uttryckligen bett pressen att aldrig skriva stor bokstav i deras namn)  Låten hette  "Ana" och det lät som surfmusik.

Jag hade lite koll på surfmusik. Anledningen? Filmen Pulp Fiction kom 1994, i den spelas Misirlou av Dick Dale. Detta tog jag reda på, hittade en samlingsskiva med denna Dick Dale and his del Tones - king of the surf guitar. Lyssnade på den en hel del. 1999 kom den underbara BBC-dokumentären "Dancing in the street" och denne Dick Dale intervjuas.

I inslaget visar han två tekniker på gitarren, en där han för handen över och får gitarren att ryta som en tiger, en annan där han för den över de ljusa strängarna och han liknade ljudet vid en vågtunnel som slår över en när du surfar. En elgitarrens kung fu-mästare! 

Jag köpte två skivor med Pixies på stört där efter den låten. Kanske var det att jag hade mjukat  upp öronen för detta sound. Kanske var det att jag ställt in hjärnan genom att jag visste vart det där kom ifrån. Det där som vi kan kalla rötter har märkliga egenskaper.

Pixies skivor lyssnade jag på en gång. Det lät inte som Dick Dale, det lät inte (som också utlovats) som Nirvana och det lät inte som bob hund! Skivorna blev liggandes ett år. En dag i kollektivet där jag bodde fick min vän Matte låna Pixies-skivorna till sin bil. En vit Volvo om jag inte minns fel. Inget mer om det.

En annan vacker dag, strax därefter åkte vi i nämnda bil. Antagligen på väg till ICA i Ockelbo. Vi åkte över gammelbron när han sa hur jäkla bra han tyckte bandet var. Jo, höll jag med, de är skitbra. En liten vit lögn där jag fick det att låta som att jag var inlyssnad på skivorna. Speciellt den där "Ana", sa jag nog för att befästa att "I know my shit". Jo, den hade han nog inte lagt märke till och sen började han räkna upp andra låtar.

Du Matte, kan jag ta tillbaka de där skivorna, blev lite sugen att lyssna på dem nu. Visst det gick förstås bra, det var ju mina skivor. Och sedan gav jag Pixies en andra chans. En chans som jag aldrig någonsin kommer ångra.

Där fanns spår, nyanser av Dick Dale, och visst hade de inspirerat  Nirvana och bob hund. Men där fanns  framför allt ett band som egentligen är ojämförligt med något annat rockband, nämligen Pixies själva. Den första låten som jag hittade där på Napster kommer alltid vara lite speciell, både för att den skiljer sig ifrån Pixies andra låtar och för att det var min första förälskelse med dem och för att den alltid påminner mig om att jag måste låta alla nya skivor  åka i en vit Volvo innan jag dömer ut dem. Håll till godo med lite musikhistoria.





Missa inte det dolda meddelandet i texten. 
[S]he's my fave
[U]ndressing in the sun
[R]eturn to sea - bye
[F]orgetting everyone
[E]leven high
[R]ide a wave

torsdag 9 juni 2011

Bakom kulisserna...

Helt fantastiska bilder här.

Ifrån inspelningen av The Shining, ,Star Wars, Fåglarna och fler, nedan Sesame Street.
För fler bilder klicka här.

onsdag 8 juni 2011

Scenshow

Nintendo visar hur en bra visning av tv-spel ska se ut. Väldigt snyggt!


Tv-spel och Shakespeare

I en krönika på Aftonbladet skriver Johan Martinsson om den vita mannen som norm inom tv-spelsvärlden.
Jag har tidigare skrivit om det jag kallar för doxa eller diskurs. De osynliga strukturer som formar vår värld, lite förenklat. Jag tänker på världen utifrån en fransk filosof som hette Jacques Derrida och hans  norm och supplement. Hans tänkande kan sägas vara grunden för den "språkliga vändningen". Vad är nu det? Ja, det är 1900-talets stora förändring vad gäller tänkandet på samhället, kulturen, teknik, etc. Kort sagt förändrades filosofins innehåll - vilket den alltid ska göra.

Staden och mannen som norm?


Det finns en föreställning om att naturen kom först sedan kulturen. Den känns ganska bra, eller hur? Men Derrida menade att det inte förhåller sig på det sättet. Enligt Derrida och "norm supplement"-tänkandet kom kulturen först och sedan naturen. Hur hänger det ihop? Jo, vi fick ingen natur förens vi hade en kultur som definierade naturen. Det är paradoxalt men när allt var natur fanns ingen natur - för det fanns inget som naturen kunde spegla sig i. Eller det fanns ingen norm (kultur) som definierade supplementet (naturen).

Men vad har det här med tv-spel och Shakespeare att göra?

Jo, som det står i artikeln:


”Varför är hjälten i ert spel en vit man med rakad skalle och stora muskler?”

Skyller på Shakespeare

Så här svarade Bruce Oberg, medgrundare av Sucker Punch – som skapade superhjältespelet ”Infamous”:
– Om du tittar på de klassiska grekiska dramerna, och även Shakespeare, så är huvudkaraktären ofta ett oskrivet blad. Vi eftersträvade något sånt. Vi ville skapa en karaktär som alla kunde identifiera sig med.

Jag vet inte vilka grekiska dramer eller vilka pjäser av Shakespeare som de har läst. Men några oskrivna blad har jag inte stött på vad jag kan minnas. Men visst låter det fint? Att referera till något som är fundamentet för vår västerländska kultur och sedan nöjer sig journalisten. Kanske den inte har något argument, kanske den inte vill stöta sig.
Thompson och Branagh



I Much ado about nothing är huvudkaraktärerna två par. Det ena paret Benedick och Beatrice (bild t.v.) är slagfärdiga, roliga, ironiska och sarkastiska mot varandra i en magnitud som skulle få vilken tv-spelskaraktär som helst att spricka i polygonerna.  Det andra paret, Claudio och Hero, är tystlåtna och som ett offer av omständigheterna, som en medveten kontrast. Men visst, det går att ta en karaktär och säga att det är en Shakespeare-karaktär och då helt bortse ifrån att kontexten inom pjäsen verkar till karaktärernas funktioner. 

I Macbeth (som måste uttalas "den skotska pjäsen" på teatrar annars betyder det otur, enligt en månghundraårig tradition) är det en djup psykologisering i den strävan efter makt som Macbeth och lady Macbeth har. Tillsammans(?) utför de fruktansvärda illdåd för att få makten i det skotska riket. De behöver varandra, Macbeth och Lady Macbeth för att pjäsen ska få det djupet.

 Akt 2 Scen 1 (slutet).
Macbeth: Är det en dolk jag ser framför mig, med skaftet mot min hand? Kom får jag ta dig - [...] Du visar mig den väg jag tänkte gå: [...] Ord andas kyla över handling. Jag går så är det gjort. Min klocka klämtar.  Hör inte på den, Duncan, för dess bud ska kalla dig till Satan eller Gud.
 Akt 2 Scen 2. 
Lady Macbeth: Det som har gjort dem druckna gör mig djärv: Det som har släckt dem fyller mig med eld - Sch! Det var ugglan, dödens förebud, som skrek så hemskt godnatt. Nu gör han det.

 Diskussionen rör alltså vem som är "värst". Är det mördaren eller är det intrigmakerskan (det här fallet)? Detta spel tar bort mycket av norm och supplement-tänkandet inom det verket. Det är inte stereotypt i den meningen.  

Inom Grekisk tragedi finns åtskilliga exempel på där kvinnor bär en stark roll utan att falla i den "supplement-fälla" som är så vanlig idag. Med "supplement-fälla" menar jag att mansrollen ikläds av en kvinna. Innan ni protesterar ska jag säga att jag även anser den stereotypa manliga normen som felaktig om den ikläds av en man.


Jo, det finns andra förhållningar av norm och supplement i vår värld. Dessa relationer är en del av vår tankevärld. Vissa ser vi och vissa är osynliga för oss. En norm inom tv-spel är nu den manliga vita protagonisten. Precis som Johan Martinsson på Aftonbladet påpekar. Men jag skulle säga att problemet är djupare än så. Alla spel handlar om erövring och expansion. Det skulle kunna sägas att vi lever i en värld där expansionen är den berättelse (diskurs) som alla känner igen och alla vill vara en del av.  I denna berättelse har den vita mannen haft en stark position och varit drivande under årtusenden. Det är svårt att ändra den berättelsen. Den är också oftast outtalad.
Expansion och expansion.

Men ser vi på tv-spelsmarknaden så finns det alltid en grundton av expansion med i allt som har med tv-spel att göra. Precis som en kolonisatör eller utforskare av världshaven från 1400-talet till 1800-talet hade som avsikt att expandera, finns expansionen i vårt tv-spel. Det är oftast inbyggt i dess struktur och aldrig ifrågasatt.

Men Shakespeare skrev The Tempest /Stormen (av många ansedd som hans sista pjäs.) Läs den! Den tar upp kulturens roll, kolonisationen, och teater och skrivande som en form av magi.

Tittar vi på karaktären Prospero där, så är det absolut inget oskrivet blad.   Men karaktären Miranda  är det. Varför? Jo, hon bär på en väsentlig funktion, att det oskrivna står i kontrast till korruption, manipulation, propaganda, och annat som kommer på köpet när vi träder in i världen.Kort sagt. Spelutvecklare, ni får gärna säga att ni tar karaktärsdrag ifrån Shakespeare, alla gör det medvetet eller omedvetet. Men gör det inte till ert försvar för en tom karaktär- för då kammar ni noll.


I ett tv-spel ska du alltid utforska, överta, övervinna eller utmana. Du ska alltid expandera: din erfarenhetspoäng, din karta, dina resurser. Din utveckling baseras på en oskriven regel att utveckling är expansion. Detta går hand i hand med vårt ekonomiska system som vi har i nuläget. Produktionen måste alltid öka för att marknaden inte ska kollapsa.

Men det finns också tv-spel som  har innehållet berättelser som finns i andra medieformer, som film eller böcker. Där är expansionen oftast startskottet för konflikten i berättelsen. Någon eller något rubbar balansen och strävan blir för protagonisten (hjälten) att (genom sin expansion) återställa balansen. 

Men det går inte att ha något annat innehåll i tv-spel? Problemet är att det är otroligt svårt att ta sig ur denna "berättelse" som jag nyss formulerat. Det går att värja sig emot den, det går att sparka med benen som ett litet barn och gråta över att det förhåller sig som det gör - du får ingen mer glass. Men det är svårt att bryta sig ur mönstret.

tisdag 7 juni 2011

Nintendo Wii U




Nintendo Wii U. 1. Rita med styluys på skärmen. (bilden kan också streamas till teven). 2. Spela sällskapsspel. 3. Använd som sikte mot teven. 4. Använd som extraskärm, här svingar hon i Wii Golf och ser bollen som ligger i sanden, (den animeras då hon träffar.) 5. Videochatta. 5. Surfa och skicka upp innehålla på teven genom att dra med fingret.

Vi får se hur mycket som kommer med i den slutgiltiga konsolen och vilka spel som dyker upp. Det ser spännande ut.

NIntendo loves U

Nintendo har precis avslutat sin presskonferens på E3 i Los Angeles som går varje år. Lite av julafton för alla som gillar tv-spel, där alla stora speltillverkare visar nyheter som kommer komma under året som kommer.

Ryktena var heta och  de visade sig stämma.  Wii was all about We sa Iwata, Nintendos president, och tillade, Now it is about you.  Och namnet blev då.  Wii U. 

Det var kontrollen som highligthades. Det var den som var i fokus.

 Kontrollen har alltså en touch screen på 6". Vanliga knappar, analogspakar och L - R och Z knappar på baksidan. Den har även accelormeter och gyro - så att det går att använda rörelser för att styra.

Konsolen, (ovan) som det inte sades mycket om i sig, streamar materialet ut till kontrollen. Du kan alltså spela utan TV. Dock inte utan att vara i närheten av konsolen.

Massor av nya spelsätt visades.

- Ett där du spelar golf och lägger kontrollen som en extra skärm under dig på golvet och där du kan se golfbollen.

- Ett där du får "titta in i" 3d-världen genom kontrollen.

- Ett där du har den som sikte, zoomar in det material som är på teven.

- Du kommer kunna surfa, utföra videosamtal (ja, den har en kamera), och spela spel helt utan en TV eller i kombination med en TV.

Konsolen är kraftfull nämndes det, och den kommer klara HD-spel. EA pratade om att de kunde se Battlefield 3 på den körandes Frostbite 2 motorn.  


Inget nytt Zelda utannonserades, men denna bild visades i filmen om den nya konsolen, som ett smakprov på vad den klarar rent grafiskt. 

Hård, hårdare, hårdast hårdrock i etern....

Led (Zeppelin) is a heavy metal... or was?


Här om dagen skrev jag ett litet inlägg om Rolling Stones "Under My Thumb" och kom in på det här med rock och hårdrock. Jag tog upp min vän Hellan som tycker en viss sorts rock är "gubbrock" (Rolling Stones "Gimme shelter") och själv lyssnar på en annan slags "gubbrock" (Iron Maiden).

I senate MM (Musikermagasinet) läste jag en ledare av chefredaktören Henrik Andersson Vogel. Jag citerar några rader:


För mig som var hårdrockare från tioårsåldern - vi snackar tidigt 80-tal - är det lite märkligt att se vilken roll hårdrock har idag. OK, det var inte så hemskt extremt att lyssna på Kiss och Motley Crue - det var väl mest föräldrarna med Siewert Öholm som förfasade sig. Men när jag gled in på Metallica, Slayer och svenska black metalpionjärerna Bathory höll till och med de flesta hårdrockare för öronen. [...]

25 år senare är Metallica ett arenaband invalda i Rock'n'Roll Hall of Fame. Black metal-bandet Watain får en grammis för bästa hårdrock. Lena Philipsson gör ett pausnummer i Melodifestivalen bredvid en growlande Jimmie Strimell [...] (DeathDestruction). 

Det är konstigt hur det fungerar. Ena året kan en viss musikstil betraktas som närmast sjuk och andra året har den trängt igenom vallen och blir okej att lyssna på.

Ja, det är konstigt hur det fungerar. Ena stunden är Rolling Stones det farligaste man kan lyssna på och den andra är det gubbrock för Dressmankunder (Inget ont om Dressman, jag handlar där själv ibland.) 

____________
MM - Musikermagasinet brukar jag dregla musikutrustning i och läsa inspirerande artiklar om hur proffsen gör. 

måndag 6 juni 2011

De svenska...



Årstiderna. Såhär på nationaldagen tillåter jag mig att fira med Alan Edwall. Detta är Sverige för mig. Nostalgi av barndomsminnen, socialism, sädesärlor, frid och musik, ledighet och ro...
Nu är det sommar, snart kommer den sköna hösten, vintern likaså. Men överallt ligger alltid det svenska vemodet.
Vackert. klicka här och njut. 

Låt oss prata känsla...

Oj, det är minerad mark jag tar mig in på. Vad är känsla? Det är något som vi hör, som vi tycker, som vi känner. Det är inget vi kan rationellt studera och argumentera för utifrån logikens (eller grammatikens) lagar. Det är subjektivt, säger någon och många nickar instämmande. Men är det det?

Först måste vi kanske titta på vad "subjektivitet" innebär. Med subjektivt menar vi oftast att det inte finns några regler och att det är individen (subjektet) som bestämmer. I den värderingen lägger vi då att det är helt "fritt". Men, kan någon då tillägga lite försynt, är det helt fritt? Nja, det kanske är beroende av faktorer som finns i den kultur som individen(subjektet) lever i. Ja! Detta skulle kanske förklara varför någon ifrån en viss kultur kan tycka om en viss sorts musik och någon annan person en helt annan musik. Ja! Men har vi då inte kommit ifrån vår första åsikt om att allt är subjektivt då?  Jo, kanske det.

Vi formulerar om oss. Allt är subjektivt för en person (subjektet) utifrån den kultur som denne kommer ifrån. Vad betyder "kommer ifrån"? Är uppväxt i, eller har tagit del utav. Någon i Sverige kanske, idag med internet och allt, är uppväxt med japansk populärkultur. Det är inte ovanligt. Men vart går gränserna för kultur? Idag är väl Svensk kultur just en blandning av Amerikansk, Europeisk, Japansk... listan blir lång.

Men okej. Vi skulle prata om känsla sa rubriken. Ja!

Här är två klipp ifrån youtube.

Det första är Guns N' Roses anno 2006. Det andra är Guns N' Roses anno 1992. Den stora skillnaden? Gitaristen Slash och hans känsla. För att det här ska fungera måste ni titta på klipp nummer 1 och spola fram till tiden: 3:37
Gitarristerna kämpar med solot skrivet och framfört i original av Slash. De sätter noterna och gör ett habilt jobb med inlevelsen (i alla fall visuellt.) Men det saknas känsla.

Nästa klipp är då Guns N' Roses 1992. Om ni spelar klippen ifrån början kan ni också lägga till skillnaden i känsla ifrån frontmannen och pianisten Axl Rose, som visar hur rostig han blivit på pianot i första klippet. 4:48 in börjar Slash spela.

Jag ska vara den första att erkänna att Slash inte sätter det här till hundra procent. Men vad som överlever även om han bara spelar på 80% är känslan. 
Men kan vi då tala om subjektivitet? Av två miljoner klick på det senare klippet har ca 6000 tyckt att detta varit bra, och 100 att det är dåligt. I de första klippet är siffrorna lägre vad gäller klick och det är femtio femtio vad gäller gillar eller inte gillar.

Min poäng är egentligen inte att säga att den ena musiken är bättre än den andra - därför var det en stor poäng att välja samma låt med "samma" band. Nej, min poäng var att den sfär som vi lever i påverkar vårt val och vår smak.

Inom klassisk retorik kallas detta för doxa. Foucault, en fransk filosof  och en av 1900-talets stora tänkare, talade om diskurs. (har ni gått någon högre  utbildning de senaste tjugo åren har ni inte kunnat undvika ordet.) Diskurs har blivit en stor del av vår diskurs, skulle man kunna säga. Eller med ett annat ord: vår berättelse. 

I mångas, av de som röstat på dessa två klipp, berättelse kanske det finns en besvikelse över att Slash slutade. Det kanske finns ett minne av en ungdom när Guns N' Roses var soundtrack till deras liv. Nostalgi är inte att underskatta. Det kanske finns en genuin känsla för känslan. Det kanske finns en vilja att framhäva något annat (och därför rösta ner.) Vem vet alla motiv? Men en sak är säker, motiven i sig bevisar bara att någonstans har någon tyckt om detta i grunden. När vi väljer fritt väljer vi inte bara utifrån motiveringen att "andra tycker" utan också stärker vi oss själva i att verkligen tycka något är bra så ärligt vi bara kan. 

Det är inte en slump, tror jag, att känsla och känslor ligger nära varandra i vårt språk. Men ingen talar om nostalgi när man hör Slash vibrato och anslag på strängarna, ingen pratar om kärlek när man hör en bra trummis lägga ut rytmerna. Men känslor kan blandas ihop. Och den känsla, som kommer utav den känsla en artist - den delikatess, den utsökthet, den precision - framför något med (inte bara i musiken) översätts kanske och upphöjs till att vara just soundtracket till våra liv. För att det har en viss känsla får det "paketera" våra känslor och frammana dem.

Men det är ju min subjektiva åsikt, inte sant?

söndag 5 juni 2011

Mus?

Nej, katt. Svårt att jobba
med uppsatsen just nu. Detta inlägg är till fru B, kort, gulligt, aktuellt. Nu tillbaka till uppsatsen.

Belgien och det röda håret...

Även om jag är uppväxt med serier så har jag aldrig tänkt på att serievärlden är fyllda av rödhåriga hjältar.
Igår skrev jag om Tintin. Även om han har lite hår så ser vi tydligt att han är rödhårig.
Min favoritserie genom tiderna är serien som på svenska kallas Spirou. Även denna kille är rödhårig, åker världen över som journalist och råkar ut för äventyr. Som kompanjon har han Nicke, som är en något mer hetlevrad typ. Tintin hade sin hund Milou och Spirou hade en ekorre vid namn Spip. Tintin hade sin Professor Kalkyl och Spirou hade sin vän Greve de Champignac...
Men ändå tycker jag att Spirou är bättre. Varför? Ett namn.  Franquin.

Franquin var artistnamnet (och namnet, André i förnamnet) på den man som utvecklade Spirou att bli så mycket mer än vad Tintin någonsin blev. Franquin jobbade med Spirou ifrån fyrtiotalet till mitten av sjuttiotalet.
Franquin är vida ansedd som den mest karaktäristiska och dynamiska tecknaren i seriehistorien. Ingen kan teckna med sådan schvuuung som han. Jämför man med Herges detaljerade och strukturerade stil i Tintin är Franquins rutor nästan som små livsformer som springer ut ifrån sidorna.


I bilden ovan ser vi flera av Franquins kreationer: skurken Zafir, det fantastiska amfibiedjuret ifrån djunglerna i Palombia, Marsupilami (kanske det häftigaste djuret som någonsin föreställts) Spirou själv, med "tintinfrillan" och Greve de Champignac och den uppsluppne Nicke.

Ett självporträtt av André Franquin.
Och slutligen en bild som säger allt. Gaston - mästerligt tecknad och utförd.

Ja, så var det där med det röda håret då, hos både Spirou och Tintin. Det kan ha göra med tryckningstekniken. De hade väldigt få färger att röra sig med och istället för svart blev håret då rött.

lördag 4 juni 2011

Tintin och realismen

Har ni sett den? Senaste teasern för Tintinfilmen som ska komma snart. Det är Steven Spielbergs första film i en trilogi där Peter Jackson ska ta hand om den andra delen. Den tredje ska de gemensamt hitta en regissör till. Jag tror det pratats om Jean-Pierre Jeunet - men citera mig inte på den uppgiften. Men visst vore det att sluta cirkeln lite, att gå ifrån den formsäkra Spielberg till den kamerahanteringssäkra Jackson och sluta med den konstfullt säkraste av dem tre, Jeunet. Sen är han fransman också vilket har mycket av sin kultur gemensam med Belgien där Tintins skapare Herge kom ifrån.
Jackson, Milou, Tintin et Spielberg.

Det finns en amerikansk serievetare (som filmvetare men för serier) som skrivit och tecknat en fantastisk serie om serier. En serie om serier som går in i mediet och förklarar - eller sätter ljus på - varför det funkar. En sak som Scott McCloud tar upp är "slutning". Vad är det? Ja, det är att vi människor är designade för att "sluta oss till saker". Om vi ser en liten centimeter stor yta av en hundralapp så sluter vi oss blixtsnabbt till att det är en hel hundring. Ser vi ett fragment av ett ansikte i en konstig vinkel ser vi direkt att det är Roger. Denna process lägger till och lägger ihop - ibland felaktigt som i många teckningar av Escher där han leker med detta fenomen.

Aha, det är vatten som strilar neråt i en ..
Nähe det är det inte nej.

 Den andra stora grejen som Scott McCloud tar upp är "cartoon". Ja, det är precis vad det låter som. Varför fungerar, Kalle, Musse, Bugs Bunny, etc.? De ser ju inte alls verkliga ut eller hur? Nej. Det är poängen. Det finns något som kallas för "uncanny valley". Det är en hypotes som myntades av japanen Masahiro Mori som talar om att när en robot eller grafisk representation av en människa (t.ex. animation) blir för lik oss, då slutar vi "tycka om" denna och istället börjar vi leta efter fel. Oj, vad lik oss den är, men ack så creepy, blir reaktionen. Det är inbyggt i oss alla.

Men på andra sidan skalan har vi då det Scott McCloud kallar för "cartoon". Vi kan alla relatera till det. Det spelar ingen roll med vilken kulturell bakgrund eller uppväxt du har så ser du inget hot i en "cartoon". Vi identfierar oss med cartoonen just för att den är så långt ifrån oss. En streckgubbe kan vara vem som helst av oss. En perfekt avbildning (ett foto) av Elvis 1969 kan bara vara Elvis 1969.  Scott McCloud menar att denna identifiering gör att vi öppnar upp oss för andra känslor: som skratt t.ex. Eller känslan av äventyr. McCloud drar en triangel över det han menar är "verklighet" -> "Cartoon" och toppen på pyramiden är det "abstrakta". Sen placerar han in serier i denna pyramid.
Där visar det sig att Tintin har väldigt "cartooniga" seriefigurer men i senare delar har Herge ritat väldigt realistiska miljöer.
Ett utdrag ur McCloud´s Understanding Comics (1993)* 
 Okej. Jag har skrivit lite om "uncanny valley" - den där obehagskänslan man får när något är lite för realistiskt men inte går hela vägen, och jag har skrivit om "cartoonens" funktion. Med detta i bagaget kan vi nu titta på teasern.





Varför visar de nästan inte ett ansikte? Varför får vi inte se karaktärerna? Varför är miljöerna i fokus? Jo, Herge visste det, Spielberg vet det... Miljöerna ska vara autentiska, ju fler detaljer desto bättre uppmålas den där känslan jag pratade om tidigare, nämligen: äventyr. Men karaktärerna, där är det en annan femma och denna femma är vad jag tror kommer bli Spielberg och Co största problem. Inte bara kommer rabiata seriefans att skrika bu eller bä om karaktärernas utformning, utan även gemene man, folk som aldrig läst en Tintinserie men ser filmen, kommer att känna ett obehag om inte Spielberg och Co verkligen lyckas med karaktärerna. De får inte bli för realistiska, de får inte bli för otrovärda. Det blir otroligt svårt att lyckas. Att teasern ser ut som den gör bekräftar att de vet om problemet. De vill sakta "lura" in åskådaren i världen först. Vi får se miljöerna och små små detaljer av figurerna, för att sedan sakta avtäcka lite till vid nästa teaser/trailer. Hoppas att de lyckas för Tintin är värd det.

Imorgon ska jag skriva lite om fransk-belgiska serier över lag och Spirou i synnerhet! Möts då!

Editerad 2011-06-04 kl 12.11
Här är ett exempel på den högre graden av realism i bakgrunder och föremål som finns i Tintin, och kontrasten till figurerna.


_____________________
*Scott McCloud SERIER - Den osynliga konsten,(1993) 1995 Köp den! (gör lite reklam mot att jag får ha den copyrightskyddade sidan uppe. Men om någon ifrån förlaget ser detta kontakta mig så tar jag bort sidan.) 
Scott Mclouds hemsida klicka här.

fredag 3 juni 2011

Barbie-flickan (eller progg 2011)

Det här Morgonpasset i P3. Loke gör om Aquas gamla hit Barbie girl.

Och han chockar verkligen (inte minst programledarna en bit in låten) genom att ta fram de djupa politiska, och kritiska dimensionerna som låten nästan alltid burit på.

Låten kommer verkligen igång någon gång runt 2:20

Progg 2011.

Obekväm marknadsföring?

Igår skrev jag ett inlägg om Rolling Stones och deras underbara låt "Under My Thumb". Jag halkade in på bandet Graveyard -- vilket resulterade i att jag lyssnade lite på dem. Helt okej skiva!
Men så får jag syn på spår nummer fyra.

Men innan jag kommer dit ska vi ta upp ett annat av de stora banden i rockhistorien (inte för att förringa Graveyard här, men jag kopplar dem då till Rolling Stones.), nämligen Pink Floyd.

Pink Floyd startade också under den första vågen av rockband i England under 60-talet. De var ifrån början inne på psykadelika och långa sessioner där de spelade inför en (mestadels drogad) publik i flera timmar, för att liksom vara ett "back drop" för deras trippande. Greatful Dead började väl i lite samma bana. Men under sjuttiotalet förändrade Pink Floyd sitt sound till det där välproducerade, episka, tajta  sound vi förknippar dem med idag.
För många kanske Scissor Sisters cover av en av deras låtar gjort dem mest kända. För andra kommer de vara odödliga med skivor som The Wall och Darkside of the moon.

Vilken låt var det då Scissor Sisters gjorde en cover på? Ja, de flesta minns väl och vet redan: "Comfortable numb." I skrivandets stund den mest spelade Pink Floyd-låten på Spotify, faktiskt.

Men Graveyard då? Ja, deras låt heter Uncomfortable numb. Okej, okej, det är inte exakt samma låttitel. Och den lilla omskrivningen får väl snarare ses som en slags homage till Pink Floyd. Men likheten påminde mig om en diskussion jag hade med min vän Johan.

Det nya sättet att marknadsföra sig på den nya "sökbara marknaden" som internet innebär blir ju helt enkelt att döpa några av låtarna till samma namn som klassiska låtar. Det är inte olagligt, inte ens etiskt fel(?) och plötsligt har man garanterat fler träffar!

Vi bestämde oss för att återskapa en av höjdpunkterna och det som startade hela diskussionen:


1994 gör Elton John och Tim Rice (och Hans Zimmer) ett Oscarsbelönat soundtrack till filmen Lejonkungen. En av låtarna: "Circle of Life" känner nog alla till.
2005 bestämmer sig Powermetallbandet Freedom Call för att släppa sin skiva. Titeln?  "Circle of Life"

Men det slutar inte med skivans titel. '

Nej. Tittar vi på andra spåret så heter den "Carry on" , en klassisk låt av bandet Manowar. Och det fortsätter med spår nummer fyra, "Hunting high and low" som är en hit av bandet Aha och låten "Starlight" var en stor hit med metallbandet Helloween. Den återfinns förstås också som titel på skivan. Oj, grabbarna har legat i! (Tänkte Muse samma sak när de döpte sin megahit?)

Nu får det väl ändå vara nog. Nej, det tycker inte Freedom Call. De fortsätter med låttitel High Enough, som gjordes av bandet Damn Yankees. 

Men på de två sista spåren kan inte Freedom Call låta bli, de släpper på alla hämningar.
Spår nr 11. The Eternal Flame.  En stor, massiv hit med bandet Bangles. Ja, okej, Freedom Call ska ha cred för att de la till ett "the" och visade att de menade just den specifika "eternal flame" och inte vilken eternal flame som helst.
Och sista spåret då. Ja, som alla band med lite känsla så sluter de cirkeln: Skivans titel får helt enkelt vara sista spårets titel. "The Circle of Life"

Nä, shit, har du skrivit den?  

From the day we arrive on the planet
And blinking, step into the sun
There's more to see than can ever be seen
More to do than can ever be done[---]

It's the Circle of Life*


    Bangles hit, efter hit, efter hit... och Freedom Call, förstås.




Kunde det vara så att Freedom Call "redan" 2005, samma år som Youtube uppfinns, kunde tänka sig framtiden som den är idag? Det här var faktiskt innan Youtube slagit igenom, långt innan appstore och långt innan iTunes började sälja musik. Långt innan Spotify för den delen, eller andra liknande tjänster. Antagligen var det mer ett skämt ifrån Freedom Calls sida? Eller så lever de bara i en bubbla, omedvetet påverkade av all populärkultur under de senaste tjugo åren sätter sig bandmedlemmarna ner och "kommer på" låttitel efter låttitel. "Carry on? Skitbra!"

Nu vill jag verkligen påpeka att jag inte tror jag  att Graveyard tänker i dessa banor. Men i framtiden -- eller just nu-- kanske ett band faktiskt kan tänka sig att marknadsföra sig på detta sätt?
Snart kan vi se söklistorna fullklottrade av varianter"Get back (to me)",  "Hey Jude, how are you", "Yellow brick wall". Eller metallband kan få en helt ny pop-publik med fortfarande tunga titlar som:  "Waterloo", "Africa", "Over the Rainbow".  Det kommer hända. 

Eller som Johan sammanfattar Freedom Calls låttitlar:  "Varenda låt är ett tragiskt klassfestsminne för någon"

Det säger väl allt.


För övrigt såg jag faktiskt Scissor Sisters på Roskilde 2004. De avslutade festivalen och jag gick ifrån skeptisk till euforisk. Otroligt bra show och musiken, med sin pop/disco/rock med hooks fungerade väldigt bra där och då i den stunden, de sista timmarna av "den lerigaste Roskilde någonsin".


*Circle of Life: Copyright till upphovsrättsinnehavaren, 
använder bara texten i illustrativt syfte